Foto: Pixabay 16/08/2021

Jak investovat do nemovitostí?

I vás uchvátily stále populární investice do nemovitostí, ale zatím s nimi nemáte žádnou zkušenost? Přinášíme vám pár základních rad do začátku.

Do jakých nemovitostí investovat?

U investičních nemovitostí byste měli hledět na jejich likviditu – tedy jak rychle dokážete investici proměnit zpět na peníze. Nemovitosti obecně nejsou tak likvidní jako třeba cenné papíry nebo akcie, přesto se správným výběrem lze jejich likviditu zvýšit.

Malometrážní byty
Menší byty ve městech budou z pohledu likvidity lepší volbou než velké domy na samotě u lesa. Byt 2+kk v atraktivní oblasti snadno pronajmete a v případě potřeby i rychle prodáte.

Byty k pronájmu

Pronajímání investičních bytů je skvělý způsob, jak si vytvořit měsíční pasivní příjem. Před nákupem je ale třeba si investici dobře spočítat. Měsíční nájem by měl pokrýt:

  • náklady na provoz bytu,
  • pojištění domácnosti
  • a případné splátky hypotéky.

Jak začít investovat do nemovitostí?

Koupí investičního bytu v oblasti s vysokými nájmy si teoreticky zajistíte dostatečné měsíční příjmy z pronájmu. S rostoucími cenami nemovitostí se ale náklady na pořízení takového bytu vyšplhají tak vysoko, že se vám ani potenciální příjmy nevyplatí.

Typickým příkladem jsou centra hlavních českých metropolí jako Praha nebo Brno, kde se ceny bytů (2+kk nebo 2+1) běžně začínají na 5 milionech. S průměrným nájmem 15 tisíc by vám splacení nákladů na pořízení takového bytu trvalo desítky let. A to nepočítáme další výdaje spojené s údržbou, pojištěním nebo náklady na provoz bytu. Jako český investor tak máte dvě možnosti.

1. Vyrazit do levnějších krajů
Jednou z variant je pořízení nemovitosti v méně atraktivních lokalitách, jako je Chomutov nebo Most, kde náklady na pořízení a správu bytu v centru města dokáže hravě pokrýt i nižší nájem.

2. Investovat v zahraničí
Druhou alternativou je vyrazit s penězi do zahraničí, kde lze stále narazit na zatím neobjevené investiční příležitosti. Populární Chorvatsko, Řecko nebo Rakousko ale hoďte za hlavu. Tam se investoři nahrnuli už začátkem nového tisíciletí a ceny nemovitostí se vyšplhaly až k částkám 3 500 eur/m2.

Svou pozornost obraťte k zatím neprobádaným perlám Evropy, které svůj turistický potenciál teprve objevují. Například v malebné Albánii pořídíte investiční byty u moře od 900 eur/m2.

Ani v České republice ani v zahraniční by ale investice do nemovitosti neměla být spontánním rozhodnutím. Investorům začátečníkům doporučujeme svěřit se do rukou odborníků, kteří vám nejen pomohou vybrat tu pravou nemovitost pro vás, ale celým procesem nákupu vás provedou.

Pokud máte další otázky k tomuto nebo jinému tématu, jsme Vám k dispozici.
Kontaktujte nás
Albánie na zkoušku