Foto: Unsplash 19/09/2021

Proč investovat a neschovávat peníze pod matrací?

O investicích se mluví dnes a denně. Už dávno nejsou záležitostí jen burzovních manažerů z Wall Street ale denním chlebem řady lidí. Přečtěte si, proč byste měli o investicích začít uvažovat i vy.

Co je investice?

Jako investici lze označit finanční prostředky, které vložíte do konkrétních projektů či jiných aktiv za účelem uchování jejich hodnoty či generování dalšího zisku.

2 důvody k investování

Pro investování peněz existují hned dva důvody. Jedním z nich je zachování jejich hodnoty a druhým je generování zisku.

1. Zhodnocení peněz
Hodnota peněz v čase není konstantní. Ovlivňuje jí tzv. inflace, kterou lze zjednodušeně definovat jako pozvolný růst cen na trhu. V důsledku tohoto růst ztrácí finanční rezervy na hodnotě.

V praxi to znamená, že za zboží či službu, která by vás před lety vyšla na sto korun, dnes zaplatíte několikanásobně víc.

Znehodnocování svých peněz můžete zabránit právě pomocí investic.

2. Vytvoření pasivního příjmu
Klasický model, kdy vám na účet po měsíci práce přijde výplaty, kterou následující měsíc utratíte za živobytí, zná většina lidí. V ideálním případě by měl být příjem dostatečně vysoký, abyste z něj uhradili všechny nezbytné výdaje, vytvořili si finanční rezervu, a ještě vám zbylo něco málo na zábavu.

Dosáhnout dostatečného příjmu klasickou prací je však časově i fyzicky náročné. Řešením jsou právě investice, které vám umožní vydělané peníze rozmnožit a zajistit si tak vysokou finanční rezervu a časem třeba i finanční nezávislost.

Jak zhodnotit peníze?

Investovat můžete do:

  • dluhopisů (dluhopis je cenný papír, který zavazuje vydavatele splatit jeho dluh i s úroky),
  • akcií (akcie je cenným papírem, který potvrzuje váš podíl v konkrétní společnosti),
  • komodit – populární jsou zejména drahé kovy jako zlato, stříbro nebo platina,
  • kryptoměn,
  • nemovitostí.

Proč investovat do nemovitostí?

Investice do nemovitostí patří dlouhodobě k nejpopulárnějším. Existují k tomu hned dva důvody:

  • Investice do nemovitostí jsou konzervativní – řadí se k těm méně rizikovým.
  • Investice do nemovitostí nabízejí možnost dvojího výnosu – první výnos představuje samotné zhodnocení nemovitosti a druhý zpravidla tvoří nájem, pokud nemovitost pronajímáte.

Navzdory tomu, že jsou investice do nemovitostí málo rizikové dokážou generovat poměrně dobré zhodnocení, které pokryje inflaci a zároveň vytvoří zisk z investice. Přečtěte si, jak s investicí do apartmánů můžete získat roční výnos až 8,2 %.

Pokud máte další otázky k tomuto nebo jinému tématu, jsme Vám k dispozici.
Kontaktujte nás
Albánie na zkoušku