Foto: Unsplash 05/10/2021

Prodej nemovitostí v zahraničí je na vzestupu. Co za tím stojí?

Odrazují vás od investic do nemovitostí astronomické ceny českých realit? Možná je na čase porozhlédnout se za hranicemi. Přečtěte si, jak je to s investičními byty v zahraničí a proč jejich popularita stále roste.


Zahraniční nemovitosti začaly lákat nejen investory. Podle údajů realitního portálu Sreality.cz vzrostl zájem Čechů o rodinné domy, byty i apartmány, a to hlavně v přímořských oblastech. Momentálně vedou destinace jako Chorvatsko, Španělsko nebo Itálie. Do popředí se ale dere i zatím neobjevená Albánie.

Proč zájem o nemovitosti v zahraniční roste?

Jedním z důvodů, proč zájem o nemovitosti v zahraniční roste, jsou bezpochyby vysoké ceny českých realit.

Přestože se ceny nemovitostí zvyšují v celé Evropské unii (během prvního čtvrtletí letošního roku vzrostly v průměru o 1,7 %) v Česku se derou k výšinám několikanásobně rychleji (za stejné období stouply o 4,6 %).

Investice do nemovitosti v zahraničí jsou výhodnější

Kvůli velkému nepoměru cen tuzemských a zahraničních nemovitostí je šance, že narazíte na výhodnou investici v zahraničí, vyšší.

Zatímco malometrážní byt v České republice pořídíte v průměru za téměř 4 miliony korun (v atraktivních lokalitách, jako jsou velká měst, i dráž), investiční apartmán u moře v Albánii vás vyjde přibližně na 1,5 milionu.

Vlastní bydlení u moře je splněným snem

Nižší ceny však nejsou jedinou výhodou nemovitostí v zahraničí. Čechy láká i vlastní bydlení u moře, díky kterému mohou vyrazit na dovolenou kdykoli.

Tip: Vlastnictví nemovitosti v zahraničí vás opravňuje ke vstupu do dané země i v případě uzavření hranic v důsledku koronavirové pandemie.

Kde najdete levné nemovitosti u moře?

Vysoká poptávka žene ceny nemovitostí nahoru nejen v Česku. Byty a apartmány v populárním Chorvatsku nebo Řecku s přívalem investorů podražily již před lety. Za metr čtvereční zaplatíte v přepočtu kolem 80 000 Kč. Kde tedy jsou nejlevnější nemovitosti?

Stále nízké ceny si udržuje zatím neobjevená perla Jadranu, Albánie. V přímořské metropoli Drač vás apartmán vyjde přibližně na 1,5 milionu (cca 25 000 Kč/m2).

Nemovitost v zahraničí vyžaduje dohled

Jako každá nemovitost i ta investiční vyžaduje péči a dohled. Pokud si nemůžete dovolit několikrát do roka a ze dne na den vycestovat, spolehněte se na služby profesionálních firem. V Albánii zajistíme potřebný servis my. Kromě úklidu, údržby a drobných oprav se postaráme i o neustálý přísun spolehlivých nájemníků, kteří vám vytvoří pasivní příjem. Přečtěte si víc o tom, jak fungují investiční nemovitosti nebo si rovnou prohlédněte aktuální nabídku bytů v Albánii.

Pokud máte další otázky k tomuto nebo jinému tématu, jsme Vám k dispozici.
Kontaktujte nás
Albánie na zkoušku