Foto: Pixabay 30/08/2021

Investiční byty: jak fungují a vyplatí se ještě?

Investice do nemovitostí patří dlouhodobě k nejpopulárnějším způsobům ukládání a zhodnocování finančních prostředků. Spolehlivě konkurují i nákupu zlata a drahých kovů. Ne každý investiční byt se ale vyplatí. Poradíme vám, jak vybrat ten pravý.

Co je to investiční byt?

Účelem investičního bytu je v první řadě zhodnocení peněz, nikoli bydlení. Většinou tak jde o druhou nebo třetí vlastněnou nemovitost, která slouží k pronájmům nebo jako rekreační objekt.

Proč investovat do nemovitostí?

Lidé stále častěji opouštějí nevýhodné bankovní produkty jako spořicí účty nebo stavební spoření a obracejí se na investice, kde mohou získat zajímavější zhodnocení svých financí. Investice do nemovitostí patří dlouhodobě k nejpopulárnějším.

Investice do nemovitostí se řadí k těm konzervativním, jsou tedy minimálně rizikové. Navíc slibují hned dvojí výnos – zhodnocení samotné nemovitosti v čase a pasivní příjem z pronájmů.

Zhodnocení nemovitostí
Ceny nemovitostí dlouhodobě rostou. Správně vybrané investiční apartmány mohou zhodnotit vaše peníze až o 8 % ročně.

Vytvoření pasivního příjmu
Investiční nemovitosti se zpravidla nevyužívají k vlastnímu bydlení. Majitelé je proto mohou pronajímat, a zajistit si tak pasivní příjem.

Pronájem je jeden z důvodů, proč je vhodné jako investiční nemovitost zvolit malometrážní byt. Na rozdíl od bytů o výměře 100 a více metrů čtverečních nebo rodinných domů malé byty snadněji pronajmete i v nepříznivé době.

Tip: Pasivní příjem z pronájmu lze využít k pokrytí nákladů spojených s nákupem nemovitosti, jako jsou splátky hypotéky.

Nejlepší investice je do nemovitostí?

Ceny nájmů jdou stále nahoru. Bohužel stejně tak rostou ceny nemovitostí. Koupit malý pražský byt za 8 milionů a pronajímat ho za 15 tisíc měsíčně už nezní jako výhodný obchod. Může tedy nákup bytů být vůbec ještě výnosný? Ano. Stačí vybrat ten správný.

Vyrazte za nízkými cenami nemovitostí
Problém s předraženými byty řeší investoři nákupem nemovitostí tam, kde je levno. V České republice momentálně vedou města jako Chomutov nebo Most. Stále oblíbenější je ale nákup investičních bytů v zahraničí, který sebou přináší výhody jako:

  • nízké pořizovací ceny nemovitostí,
  • roční zhodnocení až 8,2 %,
  • vlastní nemovitost u moře.

Nemovitosti u moře
Co se investic v zahraničí týče, dlouhou dobu vedlo Chorvatsko díky moři, nebo Rakousko, které lákalo na horskou přírodu. I zde ale ceny bytů šplhají neúprosně nahoru. Čím dál víc investorů proto hledá neobjevené perly Evropy, kde lze investiční apartmán pořídit od jednoho milionu korun. Jednou takovou destinací je malebná Albánie.

Přečtěte si víc o krásách Albánie a poznejte všechny výhody zdejších investičních apartmánů.

Pokud máte další otázky k tomuto nebo jinému tématu, jsme Vám k dispozici.
Kontaktujte nás
Albánie na zkoušku